<< Presentatie voor de West-Vlaamse bibliotheken
Wijs Online Trendrapport 2014 >>

Voel je het momentum?

2014-01-13 13:06:21
Momentum = "Periode waarin een duidelijke beweging is te zien"

Ik heb even al mijn vingers en tenen samengelegd en ja hoor, dit jaar is nog maar 13 dagen ver. Maar in die korte tijd is er toch al een ongelooflijke "buzz" geweest rond alles wat met kinderen, jongeren en technologie te maken heeft.

Eerst was er het Wijs Trendrapport 2014 met mijn bijdrage "De (digitale) jeugd heeft de toekomst". Naar aanleiding hiervan mag ik binnenkort gaan spreken voor de Westvlaamse bibliotheken over technologie, kids en vooral CoderDojo. Want niet alleen de Ieperse bibliotheek, waar we vorige zaterdag gestart zijn, zou hieraan willen meewerken.

Vorige vrijdag "barstte de bom" dan helemaal met de oproep van het "Forum voor Informaticawetenschappen (i22n)" dat het onderwijsministerie oproept om ICT in de scholen te hervormen en kinderen vanaf 5 jaar te laten kennismaken met programmeren. De reacties hierop zijn meestal positief, en de enkele negatieve lijken de boodschap niet helemaal begrepen te hebben... Het gaat er eigenlijk niet over dat iedereen in de toekomst programmeur moet worden, maar wel onder andere dat logisch denken zo vroeg mogelijk moet aangeleerd worden. Het volledige standpunt van i22n kan je hier nalezen, en een mooie reactie erop van Koen Pellegrims, een andere CoderDojo coach, vind je hier. In Groot-Brittannië wordt daar zelfs al niet meer over gesproken maar is het al in een wet gegoten en wordt vanaf volgend schooljaar waarschijnlijk al ingevoerd.

En dan was er dus zaterdag ook nog de start van CoderDojo in de bibliotheek van Ieper. 23 enthousiaste kids en ouders! Drie uur knetterende hersentjes die ontdekken dat programmeren gewoon fun is... En als je dan na een dikke twee uur volwaardige spelletjes en verhaaltjes te zien krijgt, kan je niet anders dan besluiten dat we dit moeten doen. Dankzij de vrijwillige coaches zijn we met iets leuks én goeds bezig en leren we de kinderen om te "produceren" in plaats van "consumeren".

Ook heel wat persaandacht ...

WTV

Tendens zaterdag 11/1 - Verslag CoderDojo Roeselare 21/12/2013Q-Music

Radio-interview voor de start van CoderDojo IeperWTV

Nieuws zondag 12/1 - Verslag CoderDojo Ieper 11/1/2014Nieuwsblad

13/1/2014 over CoderDojo Ieper 11/1/2014