<< Start van nieuwe CoderDojo's... een update!
Girl techies! >>

Kids speels leren programmeren? Tijd voor actie!

2013-09-01 19:11:09
"Practice what you preach" is een uitspraak die ik nu wel moet in praktijk brengen. Genoeg geblogged en getwitterd over al die initiatieven om kinderen interesse te laten krijgen in technologie en programmeren. Het is tijd voor actie, of anders gezegd, genoeg bla-bla, tijd voor boem-boem!

Nu en dan kom je in je leven iets tegen waarvan je denkt: "Dit is het! Dit komt net op het juiste moment en daar moet ik mee verder gaan!" En deze week had ik zo'n aha-moment toen ik via enkele twitter-berichtjes in contact kwam met CoderDojo. Dit van oorsprong Ierse initiatief is een non-profitbeweging die wereldwijd gratis bijeenkomsten in clubverband organiseert voor kids van 7 tot 17 waarin ze op een speelse manier leren programmeren.

Coaches leren de jongens en meisjes hun eerste programma, website, app of spelletje ontwikkelen. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring en de jongeren kunnen na verloop van tijd zelf doorgroeien tot coaches.

Met de steun van onder andere Telenet, is er een Belgische vzw opgericht om lokale dojo's op te richten en ondertussen zijn er al clubs in Antwerpen, Brugge, Kortrijk en nog meer, de volledige lijst staat hier. De Antwerpse club is al in januari gestart, vele andere beginnen er mee in september. Maar er moeten nog veel clubs bijkomen! Kids moeten zo dicht mogelijk bij huis de mogelijkheid hebben om deel te nemen. En daar wil ik mee voor zorgen door dojo's te starten in Ieper en/of Roeselare.

Dus ik spreek even jullie allen aan via alle mogelijke netwerken om zo snel mogelijk te helpen met het invullen van deze checklijst:
  • Locatie! Dit lijkt op dit moment nog het moeilijkste vraagstuk. Een gratis (of gesponsorde) ruimte met plaats voor minstens 30 (tot 60) kids, vrij op zaterdagvoormiddag (één keer per maand) en met een goede WiFi verbinding voor iedereen want goed leren Googlen hoort er ook bij
  • Coaches: ben je gepassioneerd door ICT en zou je graag jongeren inspireren en leren programmeren en kan je je één maal per maand vrijmaken op zaterdagvoormiddag? Perfect! Laat het mij weten of schrijf je in op de site en doe mee...
  • Laptops: er wordt gevraagd dat de kids zelf een laptop meebrengen, maar niet iedereen heeft die ter beschikking... Dus sponsors voor enkele nieuwe of refurbished computers zouden zeer welkom zijn
  • Sponsors voor stekkerdozen, koffie, frisdrank, cake, pizza's, ... kortom alles om er een vlotte en toffe belevenis van te maken


Voel je je aangesproken of ken je iemand (die iemand kent) die voor een locatie kan zorgen, of een goede coach kan zijn, of wil sponsoren? Mail me op frank.delporte (at) gmail.com! Nu!!! ;-)

CoderDojo - one rule - Be Cool! from Think Visual on Vimeo.